Het is lastig om precies vast te stellen wanneer kamperen een populaire manier van vakantievieren is geworden, maar in zijn huidige vorm gaat het meer dan honderd jaar terug naar het einde van de 19e eeuw.
De Brit Thomas Hiram Holding was een kleermaker die door velen als de ‘vader van het moderne kamperen’ wordt gezien, met name doordat hij rond de eeuwwisseling de eerste lichtgewicht tent maakte. Deze tent was zo klein en licht dat hij zonder problemen op een fiets meegenomen kon worden, iets wat hij demonstreerde door met zijn zoon en twee vrienden een driedaagse fietstocht door Connemara in Ierland te ondernemen.
De tocht zou makkelijk onopgemerkt kunnen blijven, was het niet dat hij er een boek over schreef waarin hij beschreef hoe kamperen een betaalbare vakantie voor iedereen kan zijn. Hoewel het boek na ruim 120 jaar niet meer uitgegeven wordt, zijn er af en toe nog exemplaren van te koop, maar met een prijskaartje van honderden euro’s heeft het meer historische dan praktische waarde.
In 1901 werd in Groot Brittannië de “Camping and Caravanning Club” opgericht nadat een groep mensen een heerlijke tijd had gehad in een boomgaard bij Wantage in Engeland. Hun enthousiasme gebruikten ze om kamperen onder het grote publiek te promoten, andere kampeerders van praktische tips en informatie te voorzien en een platform op te zetten waar mensen hun eigen ervaringen konden delen. Ruim honderdtwintig jaar later bestaat deze club nog steeds en is het ledenaantal opgelopen naar meer dan 750.000 mensen!
Gedurende de twintigste eeuw werd kamperen langzaam maar zeker een van de populairste vormen van vakantie. Niet alleen bracht de verstedelijking een steeds groter wordende behoefte van mensen om groen om zich heen te hebben, ook waren de woorden van Thomas Hiram Holding dat kamperen een betaalbare vorm van ontspanning is, nog steeds van toepassing. Zeker in een tijd dat er nog niet veel keuze aan campings was en er nog niet veel regels tegen wildkamperen bestonden, betaalde je vaak niets voor een overnachting.
Maar regulering niet natuurlijk niet snel op zich wachten en bovendien zagen mensen dat ze er een slaatje uit konden slaan. In natuurparken en – gebieden werden regels opgesteld over waar en wanneer je ergens je tent op mocht zetten en campings waar voorzieningen als wc’s werden aangeboden, schoten als paddenstoelen uit de grond.
Doordat de ontwikkelingen zo snel gingen, is er in Nederland nog steeds discussie over welke camping zich de oudste mag noemen. Wie op Google vertrouwt en alleen de snippet van Wikipedia leest, zal denken dat het Camping Saxenheim was, maar als je de pagina daadwerkelijk opent zie je dat er discussie is of Camping Bakkum niet ouder was, omdat er daar 14 jaar voor de officiële opening al gekampeerd werd.
Maar kamperen nam pas echt een vlucht in de tweede helft van de vorige eeuw toen honderdduizenden soldaten met hun kampeervaardigheden en ervaringen terugkeerden van de oorlog. De praktische ervaringen opgedaan onder alle weersomstandigheden leidde tot een enorme versnelling in het ontwikkelen van kampeeruitrusting.
Dankzij synthetische materialen konden tenten veel lichter of juist groter worden en ook slaapzakken, handdoeken en kleding werden dunner, lichter en konden daardoor ook nog eens veel sneller drogen. Dankzij het steeds maar toenemende comfort bleef kamperen in populariteit toenemen.
Wie anno 2024 wil gaan kamperen heeft dus een steeds groter wordend luxe-probleem: er is zo enorm veel te kiezen. Om te beginnen hoe ga je kamperen, met een tent, vouwwagen, caravan of sluit je je aan bij de camper-hype. Vervolgens, waar ga je kamperen? Nu alles zo klein en licht is geworden, is het geen probleem meer om alleen in één tas te pakken die makkelijk in het vliegtuig mee kan, op die manier zijn er geen grenzen aan potentiële bestemmingen.
Tot slot is de vraag hoe luxe of comfortabel je het jezelf wil maken. Niet veel mensen zullen ervoor kiezen om hun telefoon thuis te laten, zeker niet nu online informatie en diensten praktisch onmisbaar zijn geworden, hoewel een wandeling met een ouderwetse papieren kaart en kompas juist in deze tijd een leuk avontuur kan zijn.
Toch brengt de techniek ook verleidingen met zich mee die je misschien juist thuis had willen laten voor vakantie, want zeg nu eerlijk, wil je nu echt de avond doorbrengen op 777 of Netflix? Zelfs als het regent zijn er tijdens het kamperen genoeg andere dingen te doen, of je nu op een camping of op de top van een berg staat, want iedere camperaar heeft toch standaard een pak speelkaarten of dobbelstenen bij zich?
Hoe je je vakantie ook vormgeeft, vergeet niet om je bij alle leuke gadgets die je ziet je eerst goed af te vragen of je ze daadwerkelijk gaat gebruiken. ‘Zeepblaadjes’ of ‘soap leaves’ zijn een voorbeeld van een product wat voor iedereen handig is, maar wat te denken van bijvoorbeeld een goedkope zaklamp? Hoewel een hoofdband met een lampje handig is om je handen vrij te houden, vergeet niet dat iedere telefoon als zaklamp kan functioneren. Als je niet in een donker bos je kamp hebt opgezet, maar op een goed verlichte camping staat, heb je geen aparte zaklamp mee nodig. Hetzelfde geldt voor een hele kookuitrusting als je weet dat je toch eigenlijk iedere avond uit eten gaat.
Wat je ook allemaal meeneemt, het is natuurlijk altijd aan te raden om voor vertrek alles een keer uit te proberen. Niet alleen weet je op die manier dat iets compleet is en dat het werkt, je weet ook hoe het werkt. Want je zal altijd zien dat dingen op de meest onhandige momenten mis gaan en dan wil je niet iets nog uit de verpakking willen halen, of er achter komen dat de batterijen missen of leeg zijn.
Kortom, kamperen in de 21e eeuw is nog steeds een vakantie buiten in de natuur, maar kan toch een compleet andere ervaring zijn dan een eeuw geleden. Met alle opties van tegenwoordig zou je zelfs kunnen zeggen dat kamperen luxer kan zijn dan de meeste luxe vakantie van vroeger.