Een reis met een camper naar het schilderachtige Zwitserland staat bij velen hoog op hun bucketlist. Stel je voor; je wordt wakker met het uitzicht op indrukwekkende bergen, glinsterende meren en groene valleien. Klinkt dat niet als een perfect avontuur? Maar, zoals bij elke reis, is het belangrijk om goed voorbereid te zijn. We hebben daarom een lijst samengesteld van 7 dingen om rekening mee te houden als je met je camper naar Zwitserland gaat.

Haal op tijd je vignet

Het eerste wat op je lijstje moet staan, is het op tijd halen van je vignet. Dit is een sticker die je op de voorruit van je auto of camper plakt en die je toegang geeft tot de Zwitserse snelwegen. Vergeet niet dat Zwitserland geen deel uitmaakt van de Europese Unie en heeft strenge regels als het op vignetten aankomt. Het is belangrijk om het van tevoren aan te schaffen, want als je op de snelweg rijdt zonder een geldig Zwitsers vignet voor je camper, mag je een flinke boete verwachten. Dus om je reis zo soepel mogelijk te laten verlopen; haal je vignet op tijd! Tegenwoordig kun je ook een digitaal vignet voor Zwitserland bestellen, dat gaat nog makkelijker en sneller.

De camping waar je verblijft

Het kiezen van de juiste camping zal je ervaring drastisch verbeteren. Zwitserland bevat vele campings die variëren van eenvoudige, rustieke plekken tot luxueuze opties met veel voorzieningen. Het is essentieel om vooraf uit te zoeken welke camping het beste past bij jouw behoeften en voorkeuren. Controleer of de camping van jouw keuze camper-vriendelijk is, voldoende ruimte heeft voor je camper en de nodige voorzieningen biedt zoals elektriciteit, wateraansluiting en sanitaire voorzieningen. Heb je een hond? Zorg er dan voor dat je een camping kiest die huisdieren toelaat. Voor de natuurliefhebbers zijn er vele campings te vinden midden in de natuur, waar je je camper direct naast het meer of in het bos parkeert. Onderzoek doen naar je camping betekent dat je ontspannen aan je vakantie begint.

Of je met de camper bij een bepaalde bestemming toegang krijgt

Het is cruciaal om te controleren of campers toegelaten zijn bij specifieke bestemmingen die je wilt bezoeken. Sommige plekken in Zwitserland hebben namelijk beperkingen voor voertuigen van bepaalde afmetingen. Het is altijd een goed idee om dit van tevoren te onderzoeken om verrassingen te voorkomen. Denk eraan, de schoonheid van Zwitserland is overal, dus zelfs als je camper niet overal toegelaten wordt, zijn er nog steeds talloze prachtige plekken om te ontdekken!

Sla genoeg eten in om kosten te besparen

Zwitserland staat bekend om zijn hoge prijzen, vooral als het gaat om eten en drinken. Daarom is het een slim idee om van tevoren genoeg eten in te slaan. Maak een boodschappenlijstje en koop je essentiële items in je thuisland of bij een van de grotere supermarkten in de steden voordat je naar afgelegen gebieden van Zwitserland trekt. Dit bespaart niet alleen geld, maar het betekent ook dat je altijd iets te eten bij de hand hebt, vooral handig als je naar afgelegen gebieden reist. Het voordeel van reizen met een camper is dat je veel bagage mee kunt nemen!

Heb de juiste vergunningen

Het is belangrijk om te verifiëren welke vergunningen je nodig hebt voordat je aan je reis begint. Check bijvoorbeeld of je een internationaal rijbewijs nodig hebt of dat je huidige rijbewijs volstaat. Zorg er ook voor dat je alle nodige documentatie voor je camper bij de hand hebt, zoals het registratiebewijs en het bewijs van verzekering. Het is beter om voorbereid te zijn op eventuele controles die je tegenkomt. Daarnaast is het nuttig om te controleren of je een visvergunning nodig hebt voor bepaalde regio’s. Door vooraf goed te plannen, garandeer je jezelf een naadloze reiservaring en geniet je volop van de pracht van Zwitserland.

Doe een campercheck

Voordat je op pad gaat, is een grondige campercheck cruciaal. Zorg ervoor dat alle systemen, waaronder de motor, remmen, verlichting, water- en afvalsystemen, perfect werken. Controleer de bandenspanning en vervang indien nodig versleten banden. Vergeet niet het oliepeil te controleren en de koelkast te testen. Verzeker jezelf ervan dat je voldoende gas hebt voor het koken en de verwarming. Met een goed onderhouden camper voorkom je eventuele pech onderweg en beleef je een plezierige reis door Zwitserland.

Verzekeringen

Een goede verzekering is essentieel voor elke campervakantie. Kijk goed naar je huidige polis en controleer of je voldoende dekking hebt, inclusief pechhulp en vervangend vervoer. Het is een goed idee om een reisverzekering af te sluiten die zorgkosten, persoonlijke ongevallen en verlies van eigendommen dekt. Het kan nooit kwaad om voorbereid te zijn op het onvoorziene, en met de juiste verzekering geniet je met een gerust hart van je avontuur.